Begynd at skrive for at se de produkter, du leder efter.
  • Menu
Din Helsekost Butik I Danmark
Menu
Begynd at skrive for at se de produkter, du leder efter.

Home

Home

Kombucha - grundopskrift
  Her får du grundopskriften på kombucha som du kan brygge hjemme i dit køkken. Det kræver en SCOPY - Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast - som man lettest og billigst får via andre kombucha-bryggere - tro os, de drukner i SCOBY’er så folk vil gerne af med dem. Der findes mange grupper via sociale medier. I princippet behøver du blot en lille bid som kan sendes med posten, så lad ikke det stoppe dig. God fornøjelse!  

Det skal du bruge:

Til: 4 l kombucha 4 l vand 340 g rørsukker 24 g teblade 400 ml starter-kombucha 1 stk SCOBY

Sådan gør du: 

Bring 2 l vand i let opkog i en gryde. Nedkøl til den temperatur, der er egnet for den benyttede te. Tilsæt tebladene via et tefilter og dæk gryden med låg, så temperaturen bevares for maksimal smagsekstraktion. Lad teen trække i 15 minutter.  Fjern tefilteret og tilsæt rørsukker. Rør rundt, til sukkeret er opløst fuldstændigt.
Tilsæt 2 l koldt vand i bryggebeholderen efterfulgt af den sødede te. Lad det nedkøle til mindst 25 °C. Det er vigtigt, at temperaturen nedsættes, da varme vil ødelægge SCOBY-laget.   Tilsæt starterkultur, rør rundt og kom SCOBY-laget i med den blegere side opad og den slimede side med eventuelle gærstrenge nedad.   Dæk beholderens åbning med et klæde og luk til med en gummielastik. Placer brygget ved stuetemperatur, ideelt mellem 22-25 °C, på en uforstyrret, skyggefuld og åben placering i mindst 6 dage, før der prøvesmages.   Fra dag 6 kan brygget prøvesmages ved at glide en ske ned fra siden af SCOBY-laget, røre forsigtigt rundt og tage en skefuld op. Dette skal gøres uden at forstyrre eller rykke unødvendigt på beholderen. Da brygget vil udvikle sig dagligt herfra, anbefales det at smage hver dag for at finde den foretrukne balance af sødme og syre.   Når kombucha-væsken falder i smag, fjernes den originale SCOBY sammen med den nydannede, slimede datter-kultur og flyttes til en midlertidig beholder sammen med mindst 10 % af brygget, her svarende til 4 dl. Dette kan bruges til at starte et nyt bryg eller til at starte et SCOBY-hotel, hvor SCOBY-laget kan hvile.   Den resterende kombucha er nu klar til at komme på flaske. Hvis der ønskes kulsyre sammen med yderligere smagsgivere, vil fremgangsmåden for dette blive gennemgået under efterfermentering. Brug en tragt til påfyldningen og en fin si til at filtrere gærstrenge fra. Fyld væsken på flaske, efterlad ca. 0,5 cm luftrum i flaskehalsen og luk låget tæt. Basen for kombucha er nu færdig og skal opbevares på køl indtil brug. Køl afbryder fermenteringen, som ellers vil fortsætte i flasken. Kombucha har en lang holdbarhed på grund af dens naturligt beskyttende lave pH.   Mug Skulle der på noget tidspunkt opstå mug i beholderen, som vil se ud som mug på brød, skal både SCOBY og hele kombucha-brygget kasseres. Mug gror typisk, hvis renligheden ikke er overholdt, hvis rumtemperaturen har været for lav, hvis der ikke er tilsat nok starterkultur, eller hvis SCOBY-laget tilsættes den sødede te, inden væsken er tilstrækkeligt afkølet. Skulle uheldet ske, tjek da op på disse ting. Opskriften er venligst udlånt af Muusmann Forlag fra bogen Kombucha - en levende te af Nina Parna


Scroll To Top

#title#

#productPrice#
×