Begynd at skrive for at se de produkter, du leder efter.
  • Menu
Din Helsekost Butik I Danmark
Menu
Begynd at skrive for at se de produkter, du leder efter.

Home

Home

Grøn ordliste

Grøn ordliste

Astma-allergimærket

Astma-allergimærket er din garanti for, at et produkt ikke indeholder parfume, parabener, farvestoffer eller formaldehyd. Indholdet i produkter, der bærer Astma-allergimærket, er blevet nøje vurderet af en erfaren toksikolog, som foretager en risikovurdering af de enkelte stoffer ift. risikoen for at få allergi. Gravide, ammende og folk disponeret for allergi rådes til at vælge produkter mærket med Astma-allergimærket.

Australian Certified Organic

Australian Certified Organic er det australske økologimærke på kosmetik og hudpleje. Australian Certified Organic-mærkede produkter skal indeholde min. 95% økologiske ingredienser. Ikke-økologiske ingredienser skal være naturlige eller naturligt produceret. Læs mere om kravene til Australian Certified Organic-mærket på austorganic.com

BDIH

BDIH er en brancheforening, som ligger i Tyskland, der har udviklet omfattende krav til kosmetik og hudpleje for at kunne karakteriseres som naturlige. Produkter mærket med BDIH er fremstillet af naturlige råvarer; såsom vegetabilske olier, fedtstoffer og vokser, urteekstrakter, æteriske olier og aromatiske materialer, hvor alle kræves at være blevet dyrket uden brug af pesticider. BDIH mærket kan derfor findes på hudplejeprodukter, ansigtscremer og makeup hvor BDIH certifikatet giver dig en sikkerhed for, at det du kommer på din eller dine børns hud, er naturligt og fri for pesticider.

Bionedbrydelig

Produkter mærket som ”Bionedbrydelig” krævers at kunne nedbrydes fuldstændigt inden for tidsperioden 1 år. Produkter, der kan gå ned i afløbet som f.eks. shampoo og vaskemiddel, betragtes som bionedbrydelige, hvis de kan nedbrydes i rensningsanlægget. Faste materialer kan certificeres som bionedbrydelige, hvis de kan nedbrydes i små stykker indenfor 1 år, når de efterlades utildækkede i sollys. Produkter mærket som ”Bionedbrydelig” giver dig en forsikring om, at indhold samt emballage kan nedbrydes, uden at naturen lider skade. Det er din mulighed for at gøre dit til at forebygge forurening og værne om vores dejlige moder jord.

BPA-fri

BPA-fri angiver, at et produkt og dets emballage ikke indeholder Bisphenol A (BPA). BPA mistænkes for at være farligt for mennesker. BPA findes især i milliarder af plastprodukter, herunder madkasser og drikkedunke til børn, plastbøtter til opbevaring af madvarer, legetøj mm. Produkter og emballager mærket ”BPA-fri” giver dig en sikkerhed for, at de ikke indeholder det sundhedsskadelige stof BPA.

Cruelty-Free

Cruelty-Free er et amerikansk mærke, som forsikrer dig som forbruger om, at produktet samt ingredienser i produktet, ikke har været testet på dyr. Alle produkter mærket med ”Cruelty-Free” overholder Leaping Bunny certifikatet eller PETA standarder, hvilket betyder, at der ikke har været anvendt dyreforsøg i nogen som helst af faserne i produktudviklingen. Produkter med certifikatet ”Cruelty-Free” betyder at virksomheden bag produktionen har testet produktet humant og har nægtet at bruge ingredienser fra leverandører der tester på dyr.

Debio

Debio er det norske økologimærke. Debio-mærkede produkter er fremstillet efter de generelle krav til økologiske produkter, hvilket betyder, at der ikke anvendes bekæmpelsesmidler i produktionen - på nær få undtagelser (fx svovl). Dyrene får ingen vækstfremmere og deres foder skal være 100% økologisk. Kunstgødning, benmel, bestråling og genmodificerede organismer (GMO) er forbudt. Mere information kan findes på www.debio.no.

Demeter

Demeter-mærket betyder, at produktet er biodynamisk produceret. Biodynamiske produkter er økologiske, men kravene til dyrkningen er anderledes og langt skrappere end disse til almindeligt Ø-mærkede produkter. Bag Demeter-mærket ligger dyrkningsmetoder, der tager udgangspunkt i ældgammel visdom om mennesket, dyrene og naturen og vores indvirkning på hinanden. Der ligger en viden om sollyset, månen og planeternes indbyrdes samspil og virkning på planternes vækst og sundhed. Fødevarer dyrket i Demeterkvalitet vil derfor generelt indeholde større livskraft og indre balance end produkter fra andre dyrkningsmetoder. Læs mere på www.biodynamisk.dk.

DfE - Design for Environment – et miljøbeskyttende mærke

Bagved DfE-certifikatet står et amerikansk team, som dedikerer sig til at beskytte miljøet. DfE mærkede produkter garanterer, at ingredienserne deri er blevet screenet for potentielle sundheds-og miljøvirkninger, og indeholder kun de ingredienser, der udgør den mindste bekymring blandt kemikalier i deres klasse.

Ecocert

For at fødevarer kan bære Ecocert-mærket skal mindst 95% af indholdet være økologisk, naturligt, ikke giftigt og kunne nedbrydes i naturen.

Ecocert Organic Cosmetic

I Ecocert Organic Cosmeticmærkede hudplejeprodukter skal mindst 10 procent af det totale indhold inklusiv vand være økologisk. Mindst 95 % af de stoffer der kan certificeres som økologiske, skal være det og højst 5% procent af ingredienserne må være syntetiske. Vand, salte og mineraler kan ikke certificeres som økologisk. Syntetiske parfume- og farvestoffer, nanopartikler, parabener mv. er ikke tilladt i hudplejeprodukter med Ecocert Organic Cosmetic certifikatet.

Ecocert Natural Cosmetic

Ecocert Natural Cosmetic mærkede hudplejeprodukter skal mindst indeholde fem procent økologi, og mindst 50 procent af de stoffer der kan certificeres som økologiske, skal være det. Vand, salte og mineraler kan ikke certificeres som økologisk. Syntetiske parfume- og farvestoffer, nanopartikler, parabener mv. er ikke tilladt i hudplejeprodukter med Ecocert Natural Cosmetic certifikatet.

EKO

EKO-mærket er det hollandske økologimærke. Produkter med EKO-mærket indeholder over 95% økologiske ingredienser og overholder desuden EU’s krav om økologisk produktion. EKO-mærket er din garanti for, at der under produktionen er taget hensyn til dyrevelfærd og ikke er blevet brugt genmodificererede organismer (GMO).

EU’s økologimærke

EU-Økologimærkede produkter skal leve op til EU’s krav om økologisk produktion. Fødevarer med EU-Økologimærket skal indeholde mindst 95 % økologiske landbrugsingredienser. Bag EU’s Økologimærke ligger krav til miljøbeskyttelse, høje standarder for dyrevelfærd og biodiversitet (bevarelse af truede dyrearter, natursystemer, naturlige cyklusser). EU-mærkede produkter fremstilles så vidt mulig uden brug af genmodificerede organismer (GMO).

Fair Trade

Produkter mærket ”Fair Trade” er fremstillet i udviklingslandende af landmænd og håndværkere. Fair Trade certificerede produkter sikrer, at dem, der har fremstillet produktet, har arbejdet under gode arbejdsvilkår og fået en ordentlig løn for deres arbejdskraft. Fair Trade-certificering fremmer desuden også miljøvenlige landbrugsmetoder og sikre arbejdsvilkår. Når du vælger produkter mærket med Fair Trade certifikatet gør du en forskel langt ud i verden, for mange hårdtarbejdende folk, der sikres gode vilkår og løn under deres arbejde. Og du giver dem muligheden for at brødføde deres familier.

FSC - Forest Stewardship Council

FSC er en non-profit organisation der fremmer ansvarlig skovdrift verden over. FSC sætter strikte standarder for miljømæssige, sociale og økonomisk bæredygtig skovdrift. FSC certificerede produkter garanterer at de kommer fra velforvaltede kilder og at skovarbejdere samt dyreliv respekteres og beskyttes under fældningen.

Genanvendelig

Mærket Genanvendelig betyder at emallagen på produktet kan genbruges og skal afleveres på din nærmeste genbrugsstation. Produkter mærket Genanvendelig har de mest miljøvenlige emballager og skåner naturen for forurening.

Glutenfri

Glutenfri-mærket garanterer, at et produkt indeholder mindre end 20 dele pr. million af gluten. Dvs. at produkter mærket som glutenfrit indeholder så lille en mængde gluten, at glutenallergikere bør kunne spise det uden gener. Gluten er et protein, der findes i forskellige kornsorter, bl.a. hvede, byg, rug, bulgur, kamut, Kasha, spelt og havre. Har man glutenallergi kan tarmsystemet være skadet og man kan lide af: træthed, led og-muskelsmerter, kvalme, eksem, stor oppustet mave, forstoppelse og diarre. Mange mennesker er ikke direkte allergiske overfor gluten, men er hvad man kalder intolerante over for gluten. Det kan ske, at man bliver gluten-intolerant, hvis man har indtaget glutenholdige produkter i for stor mængde i for lang tid. Når man er intolerant overfor gluten vil man få mange af de samme symptomer som glutenallergikere, symptomerne vil blot opleves i en mildere form. Derfor ses det oftere og oftere at folk begrænser indtagelsen af hvede og glutenholdige fødevarer i en periode for at genopbygge fordøjelsen og tarmen.

GMO-fri

GMO-fri certifikatet garanterer at et produkt er fremstillet af 100% non-GMO ingredienser. Definationen af GMO er: genetisk modificerede organismer, og betyder at en afgrødeplantes genetiske materiale er blevet ændret ved anvendelse af gensplejsningsteknikker. Der ligger mange elementer i processen at gensplejse en fødevare og eksperter der har forsket i det, og lavet forsøg, mener at når en fødevare er gensplejset, kan den være skadelig for den menneskelige organisme, og påvirke vores sundhed i en direkte negativ retning. Når du vælger GMO-frie fødevarer er du sikker på, at det du spiser stadig er i samme form som naturen har skabt dem.

Krav

Krav er det svenske økologimærke. Krav-mærkede produkter er fremstillet efter de generelle krav til økologiske produkter hvilket betyder at der ikke anvendes bekæmpelsesmidler i produktionen - på nær få undtagelser (fx svovl). Dyrene får ingen vækstfremmere og deres foder skal være 100% økologisk. Kunstgødning, benmel, bestråling og genmodificerede organismer (GMO) er forbudt. Hertil kommer Sveriges egne, særskilte regler som kan læses på www.krav.se.

Laktosefri

Laktosefri betyder, at produktet ingen mælkeprodukter fra koen indeholder. Laktose er et sukkerstof i komælk, som nogle mennesker er allergiske eller intolerante overfor fordi de mangler enzymet laktase i tarmen, som skal nedbryde laktose. Symptomerne er prutten, mavesmerter, skiftende og slimet afføring og diarré. Symptomerne opstår, fordi den uspaltede laktose forbliver i tyktarmen, hvor tarmbakterierne begynder at forbrænde den.

Leaping Bunny

Bagved Leaping Bunny certifikatet står en virksomhed, der har taget et frivilligt løfte om at fjerne dyreforsøg fra alle faser af deres produktudvikling. Firmaet har heller ikke leverandører af ingredienser, som er testet på dyr. Når du køber produkter med certifikatet Leaping Bunny er du derfor sikker på at ingen dyr har lidt under produktionen af netop dette produkt og du kan gøre dit for at nedbringe forekomsten af dyreforsøg.

NaTrue

NaTrue er et europæisk mærke for naturlig hudpleje og kosmetik. NaTrue-mærket hudpleje skal indeholde minimum 1%-90% naturlige substanser, alt efter hvilket produkt, der er tale om. I sæbe f.eks.er kravet min. 1% og i olie,- og vandfrie hudplejeprodukter er kravet 90%.

NaTrue med økologiske bestanddele

NaTrue med økologiske bestanddele-mærket er et europæisk mærke for naturlig hudpleje og kosmetik. Bag mærket ligger kravet om at produkter skal indeholde mindst 15% naturlige stoffer og højst 15% naturlignende stoffer. Produkter med NaTrue med økologiske bestanddele-mærket indeholder 15-90% naturlige ingredienser. Mindst 70% af de naturlige stoffer i produktet skal komme fra kontrolleret, økologisk landbrug og/eller fra kontrolleret vildtindsamling i overensstemmelse med kriterierne fastlagt i EU’s Økologiforordning.

NaTrue økologisk

NaTrue økologisk er et europæisk mærke for naturlig hudpleje og kosmetik. NaTrue Økologisk-mærkede produkter skal indeholde mindst 20% naturlige stoffer og højst 15% naturlignende stoffer. Produkter med NaTrue økologisk-mærket indeholder 20-90% naturlige ingredienser og det kræves at mindst 95% af de naturlige stoffer komme fra kontrolleret, økologisk landbrug og/eller fra kontrolleret vildtindsamling i overensstemmelse med kriterierne fastlagt i EU’s Økologiforordning

* Naturligt

*Naturligt mærket fødevarer og kosttilskud betyder, at produktet primært er lavet af naturlige ingredienser med minimal forarbejdning. *Naturlig betyder indhold af naturlige ingredienser som er udvundet direkte fra planter eller animalske produkter, i modsætning til at blive fremstillet syntetisk.

*Naturligt mærket personlig pleje, hudpleje, kosmetik, babyprodukter og rengøringsprodukter betyder, at disse produkter primært er lavet af plantebaseret, rene æteriske olier, blide konserveringsmidler og ikke-olieholdige ingredienser.

NPA - Natural Products Association

Bag NPA certifikatet står en national, nonprofit brancheorganisation, der repræsenterer de naturlige produkters industri, med kravet om at de skal indeholde mindst 95% naturlige ingredienser. NPA arbejder på at undgå ingredienser med sundhedsrisici. Ingen dyreforsøg har været brugt i fremstillingen af produkter mærket NPA og emballagen omfatter et flertal af biologisk nedbrydelige-, eller genanvendelige materialer.

Raw foods

Når en fødevare er RAW så har den ikke fået varmebehandling over 42 grader. Dette har stor betydning for indholdet af vitaminer, enzymer og intakte proteiner. Når maden bliver udsat for mere end 42 graders varme så bliver en stor del af vitaminerne ødelagt, hvilket resulterer i at føden bliver mindre næringsrig og vil ikke have samme sundhedsfremmende effekt på kroppen som når indholdet af vitaminer stadig findes i fødevaren.

Soil Association

Soil Association-mærket garanterer, at produkterne lever op til EU’s økologiske krav samt også lever op til et særskilt ekstra-regelsæt, bestående af skærpede krav om at beskytte miljøet og dyrene, samt at fremme bæredygtighed. Producenterne fra Soil Association-mærkede produkter forpligter sig til ikke at gøre brug af børnearbejde, at sikre ordentlige arbejdsforhold samt at undgå diskrimination.

Svanemærket

Svanemærket er din garanti for at varen er blandt de mindst miljøbelastende i den pågældende varegruppe. Svanemærket sætter grænser for udledning af giftige stoffer i naturen samt for indholdet af uønskede stoffer i varen der kan være sundhedsskadelige.

USDA Organic

USDA Organic er det amerikanske certifikat for økologiske produkter. USDA-mærkede produkter består af økologiske ingredienser, hvor der i fremstillingen ikke har været brugt kunstgødning og sprøjtemidler. USDA Organic-mærkede førdevarer må ikke indeholde tilsætningsstoffer. Kød med USDA Organic -mærket må kun komme fra dyr der ikke har fået gensplejset foder (GMO foder), antibiotika eller andre sundhedsskadelige stoffer. Der er krav til dyrkningsmetoderne af USDA Organic–mærkede fødevarer så det sikres, at jordbunden ikke udpines, men at jordbundens indhold af mineraler og næringsstoffer er god, hvilket giver et bedre slutprodukt med større næringsværdi.

Vegetarian

Fødevarer mærket Vegetarian betyder, at de ikke indeholder kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr. Fødevarer mærket Vegetarian kan godt indeholde mælkeprodukter eller æg.

Vegan

Mærket Vegan kan oversættes med 100% vegetabilsk. Fødevarer eller hudpleje mærket Vegan indeholder ingen ingredienser fra animalsk oprindelse, herunder: kød, fisk, fjerkræ, mælkeprodukter eller æg.

Økologisk (Ø-mærket)

Det danske Ø-mærke er din garanti for at et økologisk produkt er kontrolleret af de danske myndigheder. Kravene til et produkt mærket med det danske Ø-mærke er skrappere end kravene til EU-Økologimærket. Fødevarer med Ø-mærket betyder bl.a., at produktet består af 100% økologiske ingredienser, hvor der i fremstillingen ikke har været brugt kunstgødning og sprøjtemidler. Kød med Ø-mærket må kun komme fra økologiske dyr, der ikke har fået gensplejset foder (GMO foder). Ø-mærkede madvarer må ikke være tilsat kunstige sødemidler, smagsforstærkere eller farvestoffer. Der er desuden krav til dyrkningsmetoderne, så det sikres, at jordbunden ikke udpines, men at jordbundens indhold af mineraler og næringsstoffer er god, hvilket giver et bedre slutprodukt med større næringsværdi.

 

 

Scroll To Top

#title#

#productPrice#
×