Pita med falafel
Hjemmelavede pitabrød smager langt bedre, end dem man køber, som ofte kan virke lidt tørre og kedelige til sammenligning. En anden fordel ved selv at lave sine pitabrød er, at det giver mulighed for at lave særlige pitabrød i børnestørrelse. Det er lettere at gå til for barnet, som slipper for at bakse rundt med alt for store og fyldte brød, og det kan være en hyggelig stund sammen at rulle pitabrød ud i forskellige størrelser og se dem fyldes med luft inde i ovnen.
I denne opskrift serveres pitabrødene sammen med smagsfyldte falafler, sød-syrlige rødløg, dressing og en masse lækkert grønt tilbehør.
Ca. 12 pitabrød og 20 falafler
Pitabrød
20 g gær
4 dl lunkent vand
2/3 tsk salt
1 tsk brændenældepulver
5 dl durumhvedemel
3 dl grahamsmel
1 dl hvedemel
Gæren udrøres i lunkent vand, og der tilsættes salt og brændenældepulver. Melet blandes i en skål og tilsættes lidt efter lidt til væsken. Dejen æltes nu godt igennem. Den skal være elastisk og slippe skålen.
Dejen hæver 1 time ved stuetemperatur.
Dejen deles derefter i ca. 12 kugler, nogle lidt mindre end andre, og derefter rulles pitabrødene ud i de ønskede størrelser. De skal være ca. 1/2 cm tykke. De lægges på bageplader beklædt med bagepapir og efterhæver i 15 minutter med et klæde over.
Imens opvarmes ovnen til 220 °C almindelig ovn, og pitabrødene bages i nederste halvdel af ovnen, indtil de er puffet op, ca. 10 minutter afhængigt af ovnen. Hold øje med pitabrødene undervejs, så de ikke bliver bagt for meget.
De færdige pitabrød pakkes ind i et viskestykke, hvor de holdes lune og bløde indtil servering.
Tip
Overskydende pitabrød kan fryses ned eller anvendes til en lækker frokost eller madpakke dagen efter.
Falafler
250 g udblødte (men ikke kogte) kikærter
1 lille løg
3 fed hvidløg
1 håndfuld frisk persille
25 g tahin
saft fra 1/2 lime
1 spsk stødt spidskommen
1 spsk stødt koriander
1 tsk paprika
1 tsk salt
olivenolie til stegning
Alle ingredienserne kommes i en foodprocessor og blendes til en ensartet masse, som herefter stilles på køl i 15 minutter.
Nu trilles små kugler af kikærtemassen, og disse steges i olivenolie på en pande. Ryst panden lidt, imens falaflerne steger, så de bliver gyldne hele vejen rundt. De færdige falafler lægges på fedtsugendes papir for at opfange overskydende olie.
Fyld/tilbehør
Avocado
Gulerod
Agurk
Tomater
Friske spirer
Sprød salat
Syltede rødløg
Hummus
Gulerødderne rives groft og resten af grøntsagerne skæres i passende stykker.
Pitabrødene serveres med de stegte falafler, universaldressing, grøntsagsfyld og evt. syltede rødløg og hummus.
Tip
Har du ikke alle ingredienser til tilbehør ved hånden, så improviser gerne med, hvad du lige har, det kan næsten kun blive lækkert.
Opskriften er venligst lånt fra bogen VEGANSK TIL BØRN ved klinisk diætist Julie Gråbech