Energi, Gode opskrifter

Udrensningskur

Aalouis-hansel-1140654-unsplash

 

photo-1487376318617-f43c7b41e2e2-e1546627749240-768x512-1

 

Bliv den bedste udgave af dig selv, og få en sundere livsstil med en udrensningskur. Udrensningskur eller detox som mange også kalder det, er en detoksinfikation som betyder afgiftning af kroppen. Ind i mellem kan man udrense kroppen for at stimulere rensningsanlæggene i lever, galdeveje, tarme, nyrer, lunger, lymfebaner og sved for ophobede giftstoffer.

Januar er især en oplagt måned at udrense, da man lige har været i gennem en lang periode med fed mad, alkohol og masser af sukker fra julens mange arrangementer og hyggelige stunder. Vi giver dig her en guide til hvad du skal undgå, hvad du bør indtage, samt en fuld 4 dages udrensningskur som du selv kan prøve af der hjemme.

 

 

Ting du skal undgå at indtage under udrensningsforløbet:

  • Undgå alkohol, kaffe og cigaretter. Især cigaretter da tobak indeholder 4.000 forskellige giftstoffer
  • Spis økologisk, så du mindsker indtaget af de værste tilsætningsstoffer, insektgifte og andre giftstoffer fra ikke økologiske produkter.
  • Undgå mættet fedt som især kommer fra mejeriprodukter og rødt kød, da det ophober sig til giftstoffer. – Her bør man også gå efter de økologiske valg
  • Undgå de store fisk som tun, sværdfisk, hellefisk m.m. da de opsamler tungmetaller i vandet. Dog kan man godt spise dåsetun da det ikke indeholder tungmetaller.

 

Gode ting til at fremme udrensningen:

  • Drik 2 liter vand i døgnet, gerne med citron
  • Grøn te – da det øger forbrændingen
  • Dyrk masser af motion
  • Hvis du kan holde til det, så skift gerne et måltid eller bare et mellem måltid ud med en juice.
  • Indtag masser af fibre, fuldkorn, grøntsager og frugt. Her kan du med fordel indtage ekstra fibre som HUSK Loppefrøskaller, fuldkornspasta, seasamfrø eller hørfrø.

 

 

4 dages fuld udrensnings kur med opskrifter

Vi giver dig her en fuld kostplan over hvad du bør indtage i de 4 dage kuren står på. Det kræver dog at du har en juicemaskine, eller køber juicen færdig lavet.

 

DAG 1

Drik 2 liter vand i løbet af hele dagen, gerne med citron.

photo-1534151886038-cbbfb14c539f

 

Morgen mad

Lav en lækker smoothie der smager dejligt og som har masser af næring og energi.

 

Forsalg til en god morgen Smoothie:

Blend alle nedstående ingredienser sammen, men kom mandelmælken i til sidst, så du får den konsistens du ønsker.

 

Nydes bedst afkølet – velbekomme

 

Mellemmåltid

Grønsagsjuice efter eget valg, her får du et godt bud på en lækker og nærende juice:

  • 60 g spinat
  • 2 stilke frisk mynte med blade
  • ¼ agurk
  • ¼ øko. Limefrugter
  • ½ æble

 

Det hele skylles grundigt, og skæres ud i mindre stykker så det hele kan komme i juicepresseren. Du kan alt efter smag og behag komme mere æble, lime m.m. i.

 

Nydes bedst afkølet eller med en isterning i – Velbekomme.

 

Frokost

Lav en stor portion spidskålssalt med en bagt søde kartoffel, stegte rødløg, tomater, kogte linser og en hjemmelavet dressing af tahin, hvidløg, gurkemeje, balsamico og vand.

Drik gerne en kop grøn te til.

 

Mellemmåltid

Spis en grape sammen med 1 spsk eller 1 kap. fiskeolie, og drik gerne en kop grøn te til.

 

Aftensmad

Lav en stor portion fennikelsalat med bagt rødbede, blåbær, kogte og stegte kikærter med en dressing af olivenolie, sennep, citron, stevia og vand. Drik dertil en grønsags juice. Du kan med fordel lave en stor portion og gemme halvdelen til dag 3.

 

DAG 2

Drik 2 liter vand i løbet af hele dagen

 

Morgenmad

A38 med masser af bær, chiafrø og valnødder. Drik dertil en hjemmelavet grønsagsjuice, og en kop grøn te. Husk også en spsk. eller kap. fiskeolie.

 

Forslag til grønsagsjuice; Juice med gulerod og ingefær

Skyl alle nedstående grønsager, og skær dem i mindre stykker så de passer til juicepresseren.

  • 5 gulerødder
  • 5 cm ingefær
  • Kom gerne et æble i hvis du vil give juicen lidt sødme

 

Nydes bedst afkølet, eller med en isterning i.

 

Frokost

Broccolisalat med rå løg, græskarkerner og blåbær, med en hjemmelavet dressing af A38, sennep, citron og evt. stevia.

Lav hjemmelavet falafel

Drik en grønsags juice til.

 

Forsalg med opskrift på hjemmelavet falafel:

6-9 stk.

  • 3 dl. Delikatesselinser (kogte ca. 225 g)
  • 4 dl. Ærter ca 220 g
  • ½ dl. Boghvedegryn, ca. 30 g, alternativt baghvedemel
  • 1 løg, ca. 80 g
  • 2 fede hvidløg
  • Saften fra ½ citron, ca. 2 spsk.
  • 2 store håndfulde spinat, ca. 30 g
  • 1 stor håndfuld persille, ca. 15 g
  • ¼ tsk. Stødt spidskommen
  • Salt og peber
  • Olie til stegning

 

Blend alle ingedienser (bortset fra olie) sammen i en blender eller foodprocessor. Form bollerne, og varm panden op med lidt olie på. Steg 3-5 min. På hver side.

 

Opskriften er lånt fra ”Det plantebasserede basics køkken”

 

Mellemmåltid

Lav en smoothie af frosne jordbær, chiafrø, mandelmælk, ½ banan og frossen grønkål. Drik også en kop grøn te.

 

Aftensmad

Bagte rodfrugter med hummus. Drik en grønsags juice til.

 

Opskrift på hummus

Ca. 3 ½ dl.

  • 3 dl kikærter (kogte) ca. 225 g
  • 1 spsk tahin
  • 1 fed hvidløg
  • 2-3 spsk citronsaft
  • ½ tsk stødt spidskommen
  • 1-1 ½ dl vand
  • peber

 

OBS! Kikærterne skal udblødes i 10 -12 timerog koges i 60 min. eller længere – jo længere de koger jo mere cremet bliver din hummus.

Blend alle ingedienser til den rette konsistens. Smag til med salt og peber og evt citron.

 

Opskriften er lånt fra ”Det plantebasserede basics køkken”

 

Opskrift på grønsags juice med spinat, squash og pære

  • 1 pære, ca. 140 g
  • ¼ squash, ca 75 g
  • 4 store håndfulde spinat, ca 60 g, eller 6 frosne kugler
  • Saften fra ½ citron, ca 1 spsk
  • 2 dl vand

 

Fjern kernehuset fra pæren og kom det hele i juiceren.

Opskriften er lånt fra ”Det plantebasserede basics køkken”

 

DAG 3

Drik 2 liter vand i løbet af dagen

 

Morgenmad

Chiagrød af chiafrø rørt med hindbærkompot og mandelmælk. evt. stevia. Drik en grønsags juice til og grøn te.

 

Opskrift på chiagrød:

1 portion 

  • 2 Spsk. Chiafrø
  • 2 dl mandelmælk
  • 1 knsp. Vaniljepulver

 

Topping

  • 175 g hindbær
  • saft fra ½ citron
  • 1 knsp vaniljepulver

 

Rør chiafrø, nøddemælk og vaniljepulver sammen i et glas med låg og lad det stå i ca 15 min. på køkkenbordet. Rør det godt igennem og stil det på køl i min 1 time eller natten over.

Top med hindbærkompot.

 

Hindbærkompot: Varm hindbærrene op i en gryde og mos dem ud med en gaffel. Hæld citron og vaniljepulver i og lad det simre i 10 min. under omrøring.

 

Opskriften er lånt fra ”Det plantebasserede basics køkken”

 

Frokost

Røget laks med rester af fennikelsalaten fra dag 1. Drik her til endnu en grønsags juice.

  • 50 g grønkål
  • 2 æbler
  • 200 g gulerødder
  • ½ citron
  • 1 cm ingefær

Skyl grønsagerne, og skær dem i mindre stykker så de kan komme gennem juicemaskinen.

Nydes bedst afkølet evt. med en isterning.

 

Mellemmåltid

Smoothie

  • 2 frosne bananer – skrællet og skåret i stykker
  • ½ kop frosne blåbær
  • 1 kop appelsinjuice
  • 1 spsk honning (valgfri)
  • 1 tsk vaniljeekstrakt (valgfri)
  • 1 kop fedtfattigt/fedtfri yoghurt eller skyr
  • ½ kop havregryn
  • 2 cm ingefær – skåret fint

 

Aftensmad

Bagt laks med bagt pastinak og en salat med æble, rosenkål, og græskarkerner og dressing af olivenolie og balsamico. Drik hertil en grønsagsjuice.

 

Grønsagsjuice med broccoli, spinat og æbler

  • 75 g broccoli (brug også stokken)
  • 75 g spinat
  • 1 ½ æble

Skær det hele ud i mindre stykker, og kom dem gennem juiceren.

 

DAG 4

Drik 2 liter vand hele dagen

 

Morgenmad

Smoothie med frosne blåbær ½ banan, frossen broccoli, mandelmælk, risproteinpulver og chiafrø. Drik også en kop grøn te.

 

Frokost

1 skive rugbrød med røget makrel, hertil en spidskålsalat. Drik en grønsagsjuice.

 

Mellemmåltid

1 grapefrugt og 10 mandler. Drik en grønsagsjuice og en kop grøn te .

 

Aftensmad

Omelet af æg, grønsager og gurkemeje. Lav også en salat af rødkål, kakifrugt/sharonfrugt, blåbær og bagte søde kartofler. Lav en hjemmelavet dressing af peanutbutter, soja, balsamico og vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.