Gode opskrifter

TOFURKEY MED ÆBLE-PINJEKERNE-STUFFING

TOFURKEY MED ÆBLE-PINKEKERNE-STUFFING

Synes du også at det kan være spændende og inspirerende at skifte de traditionelle opskrifter ud med veganske alternativer?

Du har sikkert hørt om initiativer som Kødfri dage hvor ens smagsløg tvinges ud i nye dimensioner. Der er mange kød-tunge retter, særligt ved højtiderne, så her får du et bud på en “steg” uden dyr. 

Opskrift:

Portion: 4-6 PERSONER

Ingredienser

800 g fast tofu – fint smuldret

Fyld

250 g hvedebrød – medium tern

1½ spsk olie

1 rødløg – finthakket

2 fed hvidløg – presset

2 tsk stødt timian (stødt tørret timian i en morter eller kaffekværn)

2 tsk stødt rosmarin (som med timian)

20 g pinjekerner – ristet

40 g rosiner

2 æbler – små tern

1-2 dl bouillon

salt og peber

Glaze

saft af 2 appelsiner

2 spsk æblecidereddike

2 tsk sennep

2 spsk ahornsirup

salt og peber

TOFURKEY MED ÆBLE-PINKEKERNE-STUFFING

Sådan gør du:

Læg en si over en stor skål, der kan opfange væske. Læg et bomuldsklæde i sien. Læg tofuen i sien og pres ned – dæk tofuen med mere bomuldsklæde. Læg noget tungt på tofuen (eventuelt 1-2 kartoner plantemælk). Stil på køl i 3 timer.

 

Kom alle ingredienser til glazen i en lille gryde og giv det et opkog. Lad glazen simre i 10 minutter. Smag

til og stil til side. Glazen skal bruges til at glasere tofurkey’en, imens den er i ovnen.

 

Tænd ovnen p. 200 °C og lav fyldet. Rist brødternene i ovnen, til de er gyldne. Blend dem, så de er mindre grove. Steg løg og hvidløg på panden i olien. Når løgene er klare, tilføjes resten af ingredienserne til fyldet inklusive brødet – tilføj langsomt bouillonen, da den kun skal gøre fyldet fugtigt.

 

Tænd igen ovnen p. 200 °C, når tofuen har stået i 3 timer. Udhul tofurkey’en, s. der er en skal på ca. 2 cm tilbage i sien. Gem det tofu, der er blevet fjernet – det skal bruges til at lappe hullet.

 

Glasér hullet med noget af glazen. Kom halvdelen af fyldet i hullet og pres resten af tofuen godt ned i udhulingen og over kanterne, så det danner et låg.

 

Vend tofurkey’en over i en tærteform (25-30 cm) med bagepapir, s. den flade side kommer nedad. Stil den

i ovnen på en bageplade. Glasér tofurkey’en og dæk den til med sølvpapir og bag i 1 time. Derefter fjernes sølvpapiret, og der bages videres i endnu 1 time, hvor der ca. hvert 15. minut glaseres. Tofurkey’en skal være gylden og sprød, når den er bagt færdig.

Alternativ:

Tofurkey kan også serveres som tofu-skiver. Beregn ca. 2 skiver tofu pr. person og lav en dobbelt portion af glazen.

 Tag den hele blok tofu og pres den for væske, men forsigtigt, så den ikke går i stykker. Læg evt. 1-2 kartoner plantemælk oven på den og lad væsken løbe af i 1 time.

 

Skær nu tofuen i 1½-2 cm tykke skiver og lad dem marinere i glazen i 3 timer eller natten over.

Læg skiverne i en bradepande med bagepapir og bag dem i 1½ time ved 175 °C – de sidste 45 minutter

glaseres tofuen ca. hvert kvarter. Fyldet serveres som tilbehør ved siden af.

 

 Opskriften er venligst udlånt af Muusmann Forlag fra bogen Vegansk til Højtider og Fest af Gitte Gad Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.