Gode opskrifter

Syltning på glas og flasker

Screenshot-2019-09-04-at-13.20.31

Nu er det ved at være tid til at starte på at sylte sommerens fugt og grønsager, så man har lækre råvarer til vinteren, og som man kan nyde godt af det meste af året. Se vores opskrifter her på lidt anderleds syltning, end hvad de måske er vantil, og find mere inspiration hos Muusmann fra bogen “På glas og flasker”

 

Karotter med tang

Forventet arbejdstid: 50 min.

  • 250 g karotter, ca. 40 stk. på 1-2 cm i tykkelsen
  • 1 håndfuld frisk eller tørret blæretang
  • 2,5 dl hvidvinseddike
  • 1,5 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk tørrede sennepsfrø
  • 5 sorte peberkorn

 

Vask karotterne godt og skær toppen af, så der lige er 1 cm grønt tilbage. Skrab evt. med en kniv det sidste jord af, som sidder lige dér, hvor den grønne top sidder fast på karotten. Det giver også en god finish. I mangel på karotter
kan du også bruge almindelige gulerødder, som skrælles og skæres i stave på samme størrelse. Læg karotterne i et klargjort glas sammen med den vaskede tang.

Kog de øvrige ingredienser op og køl det af. Hæld det derefter over karotterne og luk glasset og stil det på køl. Lagen må godt være lun, men ikke brandvarm, ellers er der risiko for, at tangen får væsken til at gelere. Det er nemlig fra tang, man udvinder agar-agar, som er en vegetabilsk erstatning for gelatine.

Holdbarheden er lang på disse karotter, men selve tangen begynder at dufte mere og mere af strand. Det anbefales at lave karotterne til en speciel lejlighed og set ud fra det perspektiv, er selve holdbarheden en mindre faktor. Lad dem trække i 4-5 dage for det bedste resultat, så lav dem i starten af ugen, hvis du har inviteret til middag i weekenden.

 

Syltede grønne tomater

Forventet arbejdstid: 45 min.

  • 500 g små økologiske grønne tomater
  • 1,5 dl lagereddike
  • 1,5 dl vand
  • 300 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1⁄2 tsk muskatnød

 

Tomaterne vaskes godt og prikkes med en tyk nål eller en tandstik hele vejen rundt, ca. 20 gange. Resten af ingredienserne koges op, tomaterne tilsættes og koger med i 3-5 minutter. Tag dem op og læg dem i et klargjort glas. Bring lagen i kog igen og hæld den kogende lage over tomaterne, luk glasset og stil på køl.

Tomaterne er klar efter et par uger til et par måneder, afhængigt af hvor bitre de er, når de bliver syltet. Jeg bruger dem til sandwich, fx med varmrøget laks. Men de kan også give et pift til en salat. Lad ikke det søde og vaniljen afskrække, det kan tit give et godt modspil.

Opskrifterne er venligst lånt fra bogen På glas og flasker af André Spange Nabulsi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.