Protein består af forskellige aminosyrer og kaldes også kroppens byggesten. Protein er den vigtigste del af musklerne. Nogle af aminosyrerne kan kroppen selv danne, mens en række – de essentielle – skal tilføres enten gennem kosten eller gennem et tilskudsprodukt.
I løbet af dagen bliver muskelfibrene konstant nedbrudt (katabolisme) og genopbygget (anabolismen). I forbindelse med fysisk aktivitet eller træning øges katabolismen og det er derfor vigtigt at have fokus på sit proteinindtag. Kroppen skal have tilstrækkeligt med protein for at forbedre ydeevnen og sætte gang i proteinsyntesen – den proces, der foregår, når muskler regenereres og genopbygges. I forbindelse med ønske om vægttab er et tilstrækkeligt proteinindtag også vigtigt, da det sikrer, at man taber fedtmasse og ikke muskelmasse. Protein giver desuden en god mæthedsfornemmelse.
Protein findes i kosten i både animalske og vegetabilske fødevarer i forskelligt omfang. Gode kilder til protein er bl.a. kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter, æg, ærter, linser, bønner og nødder. Mennesker der dyrker sport og fitness, de der har et ønske om vægttab, vegetarer/ veganere og ældre, der har svært ved at indtage nok mad, er gode eksempler på de, der med fordel kan supplere deres kost med et tilskud af protein. Dette supplement kan være f.eks. en shake baseret på et proteinpulver i enten vegetabilsk/vegansk eller animalsk form.
Animalsk baseret proteintilskud kan f.eks. være baseret på valle, mælk og kasein. Valleprotein – der er proteindelen af den væske der udskiller sig fra mælk under osteproduktion – er langt den mest populære form. Valle er velsmagende, har en behagelig konsistens, optages nemt af kroppen og indeholder alle essentielle aminosyrer. Plante-baserede proteintilskud er ideelle alternativer til proteintilskud i animalsk form. De stammer fra en række kilder, herunder ærter, hamp, spirer og korn og frø som brune ris, quinoa, hirse, spirulina, chia og meget mere. Planteproteiner er typisk egnede til de der har vegetariske/ veganske kostvaner og tolereres også godt af laktose følsomme individer. Planteproteiner kan have en mere karakteristisk smag, og grynet konsistens end valleprotein og det er nødvendigt at blande flere plantebaserede protein-kilder, for at opnå et tilskud af alle essentielle aminosyrer. Planteproteiner indeholder til gengæld fibre, og er mere basisk end animalsk baseret proteintilskud.