"Hvert år sikrer min søster sig, at jeg sørger for at tage disse klejner med til juleaften. Jeg bliver både spurgt, når vi mødes og over sms. Og jeg må sige, at jeg godt kan forstå hende – for det er nogle dejlige klejner. Luftige og bløde med en glasur, der smager dejligt syrlig-sødt af citron. Det er en af de nyeste traditioner til vores juleaften."
Ca. 30 STK.
50 g gær
1 ½ dl neutral sojamælk – lun
100 g plantesmør – smeltet
75 g sukker
2 tsk vaniljesukker
1 tsk kardemomme
ca. 500 g hvedemel
½ tsk salt
1 l solsikkeolie – til kogning
Citronglasur
150 g flormelis
saft af 1 citron
Rør gær, sojamælk og plantesmør sammen. Rør derefter sukker, vaniljesukker og kardemomme i og til sidst hvedemel og salt. Ælt dejen, til den er elastisk og glat, og lad den hæve i 1 time.
Varm solsikkeolien op i en 2 liters gryde. Rul dejen ud, til den er 1 cm tyk, og skær i diagonale stykker (ligesom harlekinmønster), der er 2-3 cm brede og ca. 8 cm lange. Lav et snit i hver klejne og træk den ene ende af klejnen igennem snittet. På den måde får du den typiske klejneform.
Kog 2-3 klejner ad gangen i gryden i ca. 40 sekunder – eller til de er let gyldne. Læg dem på en rist med køkkenrulle.
Når klejnerne er afkølet, laves glasuren. Pisk flormelis og citronsaft sammen. Glasuren skal være temmelig tyk, så den holder formen, når den sprøjtes på klejnerne. Kom glasuren i en sprøjtepose og sprøjt den på klejnerne i fine mønstre.
Server med en dejlig kop te eller æblemost.
Venligst udlånt af, Muusmann Forlag, fra bogen, Vegansk til højtider og fest, af Ditte Gad Olsen.