Jul

3. advent: Planterødderne – Planterøddernes plantebaserede jul





”Det kan være svært at få grønt ind i hverdagen” – er et udtryk Dennis Krogsdal og Stig Ladefoged ofte støder på. Stig som næsten færdiguddannet sygeplejerske og Dennis i sit arbejde som Sundheds- og Forebyggelseskonsulent. Sammen har de to venner ’Planterødderne’ hvor de arrangerer månedlige plantebaserede madværksteder, afholder foredrag og driver en hjemmeside og facebookside, hvor de har fokus på de sundhedsfremmende effekter ved at spise plantebaseret, opskrifter og praktiske tips og tricks til, hvordan man får mere grønt ind i hverdagen.

Vores ambition er at vise, hvor nemt det er at leve plantebaseret i en travl hverdag. Derfor laver vi enkle opskrifter med fokus på velsmag og sundhed. På vores madværksteder kan deltagerne lære helt praktisk at lave plantebaseret mad og få inspiration til at bruge grøntsager, linser og kikærter på nye måder” Planterødderne

 

I Helsemin deler Planterødderne deres mest julede, plantebaserede opskrifter:

”Julen er en tid, hvor det handler om fællesskab, hygge og god mad, men det kan være svært at være vegetar eller spise plantebaseret i julen, hvor der er mange traditioner og meget madkultur på spil. Mange der lever vegetarisk eller plantebaseret må ofte stå og lave mad til dem selv. Vi har derfor lavet en plantebaseret julemenu, hvor man kan være fælles om mange af elementerne uanset om man spiser vegetarisk, plantebaseret eller en traditionel julemenu. Vi har lavet det sådan, at vores opskrifter smager af jul, så man nemt kan supplere dem med den traditionelle and, flæskesteg eller kalkun, hvis nogen ønsker det. På den måde får alle en hyggelig juleaften. Vores menu egner sig også godt, hvis man ønsker en sundere juleaften med mere grønt”

 

God jul

Mvh. Stig og Dennis, Planterødderne

 

Bagt butternut squash med fyld af grønne linser, porre og svampe

(Opskriften er til 6 personer)


Ingredienser:
• 1 butternut squash
• 2 dl. grønne linser (tørvægt)
• 1 porre
• 200 g. brune champignon
• 4 fed hvidløg

 • 2 tsk. tørret oregano

 • 2 tsk. kanel

• 1 tsk. allehånde
• 2 tsk. allround krydderi
• Sesamfrø til at strø toppen med

 

 

Fremgangsmåde:

 

1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

2. Skyl butternut squash og halvér den på langs

3. Fjern kernerne (rens dem eventuelt og rist i ovnen,
så du får sprøde græskarkerner til en snack)

4. Læg butternut squash med snitfladen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag i ovnen 45 min.

 

 

5. Imens kan du lave fyldet:

6. Kog de grønne linser efter anvisning på pakken.

7. Skyl porre og snit i tern. Steg i en gryde med lidt vand i et par minutter.

8. Rens svampene for jord og skær i tern. Kom i gryden med porre. Steg yderligere 2-3 minutter.

9. Når linserne er kogt, hældes vandet fra. Linserne kommes sammen med porre og svampe.

10. Pil de fire hvidløgsfed og pres dem i linseblandingen. Tilføj de øvrige ingredienser. Tag af blusset og lad stå indtil butternut squash er bagt.

11. Når butternut squash er bagt, tages de ud af ovnen og det meste af butternut squash-”kødet” tages ud. Dette gøres nemmest med en urtekniv og en ske. Lad 1 cm kant være tilbage, så der er noget til at holde linsefyldet på plads.

12. Kom butternut squash-”kødet” i gryden med linsefyldet og mos butternut, så det blandes med det øvrige fyld. Smag til og tilføj eventuelt mere krydderi.

13. Kom linsefyldet over i de udhulede butternut squash. Strø med sesamfrø på toppen.

14. Bag 10 minutter lige inden servering ved 180 grader varmluft.

 

 

Appelsinmarineret rødkålssalat

(Opskriften er til 6 personer)

 

 

Ingredienser:
• 1 lille rødkål
• 300 g grønkål
• 3 øko appelsiner
• 2 pærer
• 100 g valnødder
• 1-2 håndfulde tørrede tranebær

 

Fremgangsmåde:
1. Skyl rødkål og skær i strimler. Kom i en stor gryde.

2. Kom saften fra 3 appelsiner i gryden med rødkål (Skulle der ske at komme lidt frugtkød fra appelsinen med, så gør det ikke noget).

3. Steg rødkål og appelsinsaft indtil rødkålen falder sammen og bliver tilberedt. Tag af blusset og køl af.

4. Skyl grønkål og fjern stilken. Hak grønkål fint – evt. i foodprocessor.

5. Skyl pærer og skær dem i mindre stykker.

6. Rist valnødder i ovnen ved 180 grader varmluft. Cirka 5 minutter.

7. Saml salaten ved at blande rødkål og grønkål i en skål og anret på et fad. Top med pærer, valnødder og tørrede tranebær.

Rodfrugter med rosin/sennepsmarinade

(Opskriften er til 4 personer)

 

 

Ingredienser:
• 1 kg blandede rodfrugter, fx kartofler, gulerødder og pastinak
• 100 g rosiner
• 2 fed hvidløg
• 100 ml vand
• 2 tsk. sojasauce

• 3 tsk. hvidvinseddike
• 3 tsk. tørret rosmarin
• 2 spsk. sennep

 

 

Fremgangsmåde:

1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

2. Udblød rosiner i kogende vand.

3. Når rosinerne er udblødte, blendes de med hvidløg, sojasauce, hvidvinseddike, rosmarin og sennep. Marinaden er nu klar.

4. Skyl dine rodfrugter og skær eventuelle mørke steder fra (Du behøver ikke skrælle dine rodfrugter, hvis du bare skyller dem godt).

5. Skær rodfrugterne i tern eller både. Vend dem i marinaden og kom i et ildfast fad. Sørg for at få al marinaden med.

6. Kom fadet i ovnen og bag 50-60 min. Vend rundt i rodfrugterne flere gange undervejs.

 

 

Umamidressing

 

Ingredienser:
• 1 dl. tahin (sesampasta)
• 2 spsk. sojasauce
• saften fra 2 lime
• 1 tsk. koriander
• 1 tsk. spidskommen
• 1 dl. vand
• 2 spsk. hvidvinseddike

 

Fremgangsmåde:

1. Alle ingredienser piskes sammen med enten piskeris eller gaffel. Har du en minihakker, kan du også køre alle ingredienser i den.

 

 

Julekugler med appelsin og kanel.

 

Ingredienser:
• 200 g soltørrede dadler (ikke medjool, da massen så bliver for blød)
• 4 dl. havregryn (vi brugte grovvalsede)

•2 spsk. kakaopulver
• 2 tsk. kanel
• Frugtkød fra 2 appelsiner – riv skallen til pynt

 

Fremgangsmåde:

 

1. Kom dadler, havregryn, kakaopulver, kanel og appelsinfrugtkødet i en foodprocessor og kør til ensartet konsistens (alt efter størrelsen på appelsinerne, skal du enten tilføje lidt vand/mere appelsin eller havregryn for at opnå ønsket konsistens. Massen skal være sammenhængende og kunne formes til runde kugler. Den skal ikke være for blød eller våd, men må gerne være lidt klæg og klistre på fingrene. Kuglerne skal nemlig på køl inden servering og bliver faste her).

2. Form det antal kugler, du ønsker og i den størrelse, du ønsker. Sæt på køl indtil servering. Ved servering kan du pynte med revet appelsinskal.

Tip: Kuglerne kan med fordel laves på forhånd og opbevares i en boks i køleskabet.

Læs mange flere opskrifter og find mere inspiration om planterødderne på planterøddernes blog, Instagram og facebook.

 

 

Deltag i vores adventskonkurrence

Husk at følge med på vores facebook side, hvor vi  hver søndag i advent har en ny konkurrence på højkant. Deltag i adventskonkurrencerne på facebook, hvor du kan vinde sunde og lækre præmier til en sund og bæredygtig livsstil. Denne søndag i advent kan du vinde; En gavekurv fyldt med veganske produkter til en delvist vegansk eller fuld vegansk livsstil, til en samlet værdi af 686 Kr.

3advent

Pakken indeholder: 

• Solaray Spektro Veg, 120 kap
• HURRAW lip balm
• Raw Halo chokolade (Mylk+Vanilla 70 g, Pure Dark 70 g, Mylk+Pink, 70 g)
• Det plantebaserede BASISKØKKEN af Maria Rohde Madsen

Skriv et svar